НКРЕКП розпочала розслідування проти 10 компаній, щодо можливих порушень на РДН та ВДР

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг розпочала розслідування проти компаній: ПАТ «Центренерго, ПрАТ «Синтез Ойл» та ТОВ «Юнайтед Енерджі», ПрАТ «Укргідроенерго», ТОВ «Ютіліті Трейдінг» та ТОВ «Нова-Енергетична-Компанія», АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «ДТЕК Східенерго, ДП «Гарантований покупець», за можливі порушення законодавства під час функціонування на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку.

Відповідні проєкти постанов Нацкомісія прийняла 10 березня.

«Протягом січня-лютого 2021р до НКРЕКП надійшла значна кількість звернень «Оператора ринку» та Анимонопольного комітету щодо можливих зловживань певних учасників ринку на певних сегментах ринку. З урахуванням виявлених фактів пропонуємо розпочати розслідування щодо поведінки цих суб’єктів на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку в січні-лютому 2021р», – прокоментувала рішення член регулятора Ольга Бабій.

Після чого свої коментарі надали представники компаній, що підпадають під розслідування Регулятора.

Зокрема адвокат ТОВ «Юнайтед Енерджі» Світлана Вовк повідомила наступне: «Абзац п’ятий містить недостовірну інформацію. Зазначено, що 16 грудня «Юнайтед Енерджі» не зміг купити у ПрАТ «Синтез Ойл» певний обсяг електроенергії, при цьому обсяг продажу за двосторонніми договорами «Юнайтед Енерджі» не зменшило. Хочу зазначити, що 16 грудня запланований обсяг у «Синтез Ойл» був…», – сказала Вовк.

При цьому, представники «Укргідроенерго» зауважили, що не розуміють які саме пункти законодавства були порушенні підприємством, і в чому була нетипова поведінка компанії на ринку. «Ми розуміємо що в результаті звернення «Оператора ринку» така поведінка повинна бути проведена, а тому ми готові надати усю інформацію для підтвердження нашої позиції», – сказав представник держкомпанії Дмитро Олефір.

В свою чергу, директор ТОВ «Ютіліті Трейдинг» зауважив, що для його компанії таке розслідування стало несподіванкою: «Для мене це також стало новиною, тому що єдиний документ який я отримав від «Оператора Ринку», це був лист, який я отримав півтора місяці тому. Моя компанія на нього відповіла і жодного нормального роз’яснення стосовно претензій до нашої компанії я не отримав. Проте, ми готові надати усю документацію, інформацію стосовно торгів… Але мені не зрозуміла така позиція, коли є офіційне спілкування, а потім нам в односторонньому порядку надходить лист, а потім розпочинається якесь розслідування» – повідомив директор компанії.

Крім того, представник ТОВ «Нова-Енергетична-Компанія» поскаржився комісії, що такі розслідування можуть завдати шкоди репутації компанії. «Так ви будете проводити розслідування 3 місяці, і ми цей час будемо обмінюватись з вами необхідною інформацією, після чого зрозуміємо було порушення чи ні. Проте, за цей час наші партнери, клієнти можуть просто розбігтися від нас. Ціль буде досягнута, в моєму розумінні, такими голослівними звинуваченнями. Хоча, на відміну від колег, ми навіть листа не отримали, що ми щось там порушили» – сказав Ярослав Боднар, представник ТОВ «НЕК».

Разом з тим, член НКРЕКП Оксана Кривенко заявила, що регулятор буде максимального прозоро та відкрито проводити процедуру розслідування. «Я сподіваюся, що такі процедури розслідувань не впливатимуть на результати діяльності компаній і точку зору споживача. Ми будемо їх проводити максимально чесно, відкрито, прозоро для того, щоб це не вплинуло на імідж компанії, до яких розпочаті такі процедури», – сказала Кривенко.

Эта запись защищена паролем. Введите пароль, чтобы посмотреть комментарии.